• Jednou z najdôležitejších rád pre realistické kreslenie vlasov  je sústrediť sa na zobrazenie celkovej štruktúry. Predstavte si vlasy ako priestorový objekt a skúste zachytiť obrysy celkovej štruktúry, ako aj hlavné odrazy svetla a tiene v rámci obrysov.
  • Lepšie je sústrediť sa na kreslenie celkovej formy a štruktúry vlasov, nakoľko to bude  vyzerať realistickejšie, ako snažiť sa vykresľovať jednotlivé vlasy zvlášť.
  • Mnoho začiatočníkov robí veľkú chybu, že sa v prvej fáze kreslenia snaží kresliť vlasy pomocou čiar. Výsledkom je, že vlasy vyzerajú plocho. Pamätajte si, že kreslená čiara nepredstavuje vlas.
  • Všimnite si, že aj v celkovej štruktúre účesu sú svetlé aj tmavé miesta vznikajúce vplyvom dopadajúceho svetla. Je dôležité, aby ste v prvej fáze správne zachytili tieto rozdiely. Vždy majte na pamäti smer dopadajúceho svetla, aby ste nenakreslili svetlo alebo tieň tam, kde by nemal byť.
  • Ťahy ceruzkou musia byť vždy v smere rastúcich vlasov, resp. v smere účesu. Pri komplikovaných účesoch alebo kučeravých vlasoch je to celkom fuška, ale nesmiete toto pravidlo porušiť. Ak by ste ťahali ceruzku naprieč smeru rastúcich vlasov, bolo by to v konečnej fáze viditeľné a kazilo by to realistický dojem. Iný prípad je rýchly skeč, kde sa snažíte zachytiť iba jednotlivé tmavé a svetlé tóny. Tu nejde o detailnú realistickú kresbu, ale skôr o zachytenie celkového dojmu.
  • Svetlejšie tóny a odrazy svetla vo vlasoch lepšie vyniknú a budú vyzerať realisticky, ak ich zvýrazníte ostro zakrojenou gumou. Nebojte sa pridať viac tmavej a presvetľovať gumou. Experimentovaním sa naučíte veľmi veľa.
  • Odstávajúce konce vlasov na konci prameňov alebo okolo obvodu hlavy sa nesnažte príliš zvýrazňovať, skôr by mali pôsobiť rozostreným dojmom. Rozostrené vlasy po obvode hlavy dodá kresbe 3D moderný vzhľad. Zároveň môžu okraje hlavy lepšie splynúť s pozadím v prípade, že ho kreslíte.
  • Realistické kreslenie vlasov je síce veľká výzva a chce veľa času a experimentovania. No o to viac Vás potešia prvé dobré výsledky.